Posledné hry prezidenta MOV: "Chcem vidieť všetky športy"

22.07.2012 Celý región

Londýn 20. júla (TASR) - Olympijskú dedinu ani tentoraz nevymení za luxusné hotely a londýnske hry bude sledovať priamo z centra diania rovnako ako za čias svojej aktívnej kariéry. Jacques Rogge sa počas svojej poslednej olympiády vo funkcii prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) teší na súboje hviezdnych šprintérov, no i pre širokú verejnosť neznáme mená v športoch ako sú jachting, či šerm.

"Chcem vidieť všetky športy na programe, no je jasné, že nestihnem všetky finále," vyhlásil v rozhovore pre agentúru dpa. "Teším sa zápolenie medzi americkými plavcami Ryanom Lochtem a Michaelom Phelpsom a chcem byť na mieste, keď si to jamajskí šprintéri Usain Bolt a Yohan Blake rozdajú o najrýchlejšieho muža planéty," pokračoval sedemdesiatročný športový funkcionár z Belgicka.

Rogge sa sám predstavil na troch olympiádach v rokoch 1968, 1972 a 1976, keď súťažil v jachtingu. Okrem toho bol aj členom belgickej rugbyovej reprezentácie. "Samozrejme, že si nenechám ujsť aj množstvo ďalších podujatí, ktoré sú pre verejnosť relatívne neznáme. Môj vlastný šport - jachting. Budem vo Weymouthe (pozn. dejisko jachtárskych súťaží) a chcem vidieť, či Ben Ainslie získa štvrté olympijské zlato po sebe. Nenechám si ujsť ani šermovanie, kde chcem vidieť, či Talianka Valentina Vezzaliová dosiahne štvrtý titul vo fleurete," zdôraznil.

Rogge prevzal post prezidenta MOV v roku 2001 po dvadsaťjedenročnej vláde Juana Antonia Samarancha. Na rozdiel od Španiela však nikdy nevyužíval luxusné hotely v hostiteľských krajinách a býval vždy v Olympijskej dedine, ako keď v minulosti sám reprezentoval a pôsobil ako šéf belgickej výpravy. Počas svojho funkcionárskeho obdobia na čele MOV sa snažil reformovať hnutie i samotné hry a musel sa vyrovnať s korupčnými aférami. Pod jeho vedením vypadli z programu OH softbal a bejzbal, no od roku 2016 pribudnú golf a sedmičkové rugby.

Prezident MOV verí, že jeho odkaz bude nasledovať aj jeho nástupca. "Chceli sme systém, ktorý by pomohol obnoviť olympijský program, aby nebol statický, ale dynamický. Nastolili sme systém, kde je možné, že na každých OH pribudne nový šport," uviedol Rogge, ktorý sa opieral aj o prácu s mládežou a rovnosť pohlaví v športe. Podpísal sa pod zrod OH mládeže i pod premiérovú účasť skokaniek na lyžiach na ZOH 2014 v Soči, či žien v londýnskom boxerskom ringu. "Chcel by som, aby sa MOV vyvíjal rýchlejšie. Preto chcem môjmu nástupcovi navrhnúť, aby sa valné zhromaždenie konalo dvakrát za rok," dodal Rogge.
 

Vyberte región